Kyläinfo

Koikkalan kylä

Koikkalan kylä on Etelä-Juvan suurin ja keskeisin kylä ja se sijaitsee Saimaan läheisyydessä. Kylämaisemamme on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi kylämaisemaksi, ja siihen kuuluu näkymät Luonterille ja Etelä-Savon korkeimmalle kohoumalle, Neitvuorelle. Koikkalan läheisiä kyliä ovat mm. Risulahti, Kaislajärvi, Hietajärvi, Maarala ja Pihlajasalo.

Koikkalan kyläyhdistys ry edustaa koko Etelä-Juvaa, kaikkia Etelä-Juvan kyliä sekä kyläläisiä. Kyläyhdistys ylläpitää Kylätaloa, sekä kesälauantaisin Koikkalan Kesätoria, joka on kesäinen kohtauspaikka niin kyläläisille kuin kesäasukkaille.

Koikkala Wikipediassa.

Koikkala alueena*

Koikkalan alueeseen kuuluu useita kyliä eteläisellä Juvalla. Maisemaan antavat vaihtelua vesistöt ja maaston korkeuserot, joten seutu on hyvin kaunista. Eteläpuolella aukeaa Saimaaseen kuuluva Luonterin vesistö. Myös pienempiä Järviä ja lampia on alueella. Ennen maantieliikenteen kehittymistä nykyisiin mittoihinsa, tarjosivat vesireitit hyvät liikenneyhteydet Saimaan ympäristön kyliin ja kaupunkeihin. Kesäisin kuljettiin laivoilla ja talvella jääteitä myöten hevosilla. Tämän päivän vesiliikennettä on huviveneily ja puutavaran uitto Savivedenpään pudotuspaikalta.

Rantojen läheisyydestä on löytynyt kivikautisen asutuksen merkkejä, joten ihmisiä on seudulla elellyt jo tuhansia vuosia. Maa- ja metsätalous ovat perinteisesti olleet paikkakunnan ihmisten pääasiallisimmat toimeentulon lähteet. Viime vuosikymmeninä on erityisesti karjatilojen lukumäärä kuitenkin voimakkaasti vähentynyt. Pellot ovat silti hyvin säilyneet viljelyssä, kun jatkavat tilat ovat maan ostojen ja vuokrauksen kautta laajentaneet viljelyalojaan.

Koikkalan taajamassa ovat mm. kyläkirkko, hautausmaa, koulu, kesätori, kampaamo, Kylätalo, korjaamo, puutyöverstas sekä työturvallisuus- ja metsästystarvikkeisiin ym. erikoistunut nettikauppa. Monenlaista muutakin yritystoimintaa löytyy alueelta.
Koikkalan Kyläosuuskunta (K:OSK) tarjoaa siivous, asiointi ja talonmiespalveluja. Osuuskunnan toimesta hoituvat myös suntion tehtävät kyläkirkossa.

Koikkalaan perustettiin kylätoimikunta v. 1990. Myöhemmin nimeksi tuli Koikkalan kyläyhdistys ry. Alusta asti toiminta on ollut vireää. Varmaankin näkyvin ja tärkein toimintamuoto on kesätorin toiminnan pyörittäminen. Koikkalan kesätori on tullut laajalti tunnetuksi paikkakuntalaisten ja kesäasukkaiden tapaamispaikkana. Se kokoaa runsaasti myyjiä ja sadoittain torivieraita kesälauantaisin. Korkea-arvoiset vieraat torilla olivat kesän 2012 kyläjuhlaan yllättäen saapuneet presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Uudenvuoden aattona 31.12.2018 otettiin käyttöön Savivedenpäässä kyläyhdistyksen talkoovoimilla aikaansaatu yleinen uimaranta ”Puottopaekan Piitsi” grillikatoksineen ja pukukoppeineen. Komeaa kokkoa, näyttävää ilotulitusta ja rohkeita avantouimareita seurasi yli sadan juhlavieraan joukko.

– Reino Martikainen –

Kirjallisuutta:
Savotar 3. Savolainen osakunta 1937
Koikkalan seudun perinnetietoa. Juvan kansalaisopisto 1993.
Niiranen Esko: Kylistä kunnan osa-alueiksi. Teoksessa Juvemmalle: juhlakirja Juvan täyttäessä 550 vuotta. Toim. Leena Orro. Juvan seurakunta ja Juvan kunta 1992.
Saloheimo Veijo: Juvan kylien historiaa. Teoksessa Juvemmalle: juhlakirja Juvan täyttäessä 550 vuotta. Toim. Leena Orro. Juvan seurakunta ja Juvan kunta 1992.

*muutoksia vuosien varrella

Vuonna 2019 Koikkalan kyläkoulu lopetti toimintansa, ja koulu on nykyään yksityisomistuksessa.

Tämän vuoksi mm. koulun piha-alue ei enää ole yleisessä käytössä.

Vuonna 2024 Koikkalan Kyläosuuskunta lopettaa toimintansa.

Palveluita

Juvan kunnan palveluhakemisto 24-25

Kylätalo

Keväällä 2014 saimme käyttöömme Kylätalon! Kesäisin Kylätalossa on toiminut mm. nuorten ylläpitämä Kesäkahvila. Keväällä 2021 Kylätalon kiinteistö yhdistettiin naapurissa toimineen osuuskaupan kiinteistöön ja tilasta saatiin tuplasti suurempi.

Kylätalo löytyy osoitteesta Koikkalantie 1486 b3.

Kylätalon säännöt

Koikkalan Kesätori (15.6.-10.8.24)

Vesipiste – Huom muuttunut sijainti!

Vesipiste sijaitsee Koikkalan Kylätalon seinässä (Koikkalantie 1486 b3).

Jätehuolto

Koikkalan jätehuolto kuuluu Keski-Savon jätehuollon piiriin.

Asiakaspalvelu
044 743 6310 (ma-ti: klo 9-15, ke-pe: klo 9-12)
jatehuolto@varkaus.fi

Jäteasiantuntija
040 831 1492
jateneuvonta@varkaus.fi

Kotisivut: http://www.keskisavonjatehuolto.fi/yhteystiedot/

Juvan kunnan terveyspalvelut: Eloisa

Etelä-Savon Hyvinvointialueen Päivystysapu 116 117 tarjoaa ohjausta ja neuvontaa kiireellisissä terveysongelmissa, jotka eivät ole hätätilanteita. Päivystysapu avoinna 24/7.

Lähellä olevia nähtävyyksiä

Koikkalan kylämaisema on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaaksi kylämaisemaksi, mm. näkymä Luonterille ja Neitvuorelle.

Koikkalan kyläkirkko

Koikkalan kyläkirkko on rakennettu vuonna 1959 (M.Välikangas). Tiilinen pitkäkirkko on rapattu valkeaksi. Kirkkoon liittyy erillinen seurakuntasali ja kellotapuli.

Nuijamiesten muistomerkki

Koikkalan kylässä käytiin Nuijasodan aikana suuri taistelu, jonka muistoksi on pystytty kivi. Kivi sijaitsee Koikkalan koulun läheisyydessä. Samalla paikalla on myös Kokkalan Viljamakasiinin muistokivi.

Heretinharju Kaislajärvellä

Kaunis harjumuodostelma Etelä-Juvan Kaislajärvellä

Karihiekan virkistysalue

Luonterin rantamilla, korkean kallion juurella lapinraunio, kivikautinen asuinpaikka ja pyyntikuoppia. Myös uimaranta, venelaituri, tulentekopaikka, grillikatos…

Hiidenkirnut Pälpänsalmessa
Kalliomaalaukset Uimasalossa

Uimasalon Sarkasvuoren kalliomaalaukset sekä Ristilammen esihistoriallinen kvartsilouhos vievät meidät aikamatkalle vuosituhansien taakse, erämaiset maisemat tekevät vaikutuksen kokeneeseenkin matkailijaan.
Opastein merkitty polku kalliomaalauksille ja kvartsilouhokselle on paikoin vaikeakulkuinen. Kartan saa matkailuneuvonnasta.
Enkelinpesäkivi Hiidenmaan polkureitistön varrella

Kirkkokivet

Juvan Koikkalanmyllyllä Ruokojärven rannalla sijaitsevat Kirkkokivet ovat joukko suuria jääkauden aikaisia siirtolohkareita. Rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla.

Simpelin Mylly

Vesimylly vuodelta 1856 Soiniemellä.
Pälpänjärven kotimuseo p. 050 336 2701